top of page

Vatshaug: - En historisk viktig avtale for NISOs medlemmer

Forhandlinger om ny overenskomst for medlemmer fra håndball, fotball og ishockey ble fremforhandlet tirsdag og onsdag denne uka. - Det er veldig gledelig at vi kom til enighet om en avtale for de neste to årene som styrker utøvernes rettigheter. Spesielt gledelig er det at vi løfter oppfølging av mental helse i klubb og at vi får på plass tryggere rammer omkring svangerskap, barsel og veien tilbake til jobb for de kvinnelige utøverne, sier Vatshaug.


NISO har gjennom styret og administrasjonen hatt en målrettet prosess på tilnærmingen til forhandlingene. Medlemmene har svart på en undersøkelse der de har kommet med verdifulle innspill. På bakgrunn av dette har kravene blitt godt forankret i NISOs styre og i forhandlingsutvalget.


- Dette har vært en god prosess og jeg vil på vegne av styret og forhandlingsutvalget takke for alle innspill. Denne forankringen var viktig for oss inn mot forhandlingene, sier NISO-lederen.


Line Ottersen Dahlberg og Kristoffer Vatshaug. (FOTO: NISO)


NISOs forhandlingsutvalg besto av Kristoffer Vatshaug (NISO), Pål Erik Heimstad (NISO), Thomas Kristensen (NISO), Line Ottersen Dahlberg (LO-advokatene), Amanda Kurtovic (Larvik), Niklas Roest (Sparta) og Elise Thorsnes (Vålerenga).


Her er sentrale punkter fra ny overenskomst:


I en omfattende oppdatering av tariffavtalen for profesjonelle idrettsutøvere i fotball, håndball og ishockey, er det nå innført en rekke tiltak for å styrke arbeidsvilkår, helsevern og sikkerhet. Partene bak avtalen – LO/NISO og NHO/Abelia – har sammen sikret forbedringer som imøtekommer arbeidstakernes behov for fysisk og mental helse, likestilling og trygge arbeidsvilkår i en krevende idrettshverdag.


Arbeidsmiljø og helsefokus: Den reviderte avtalen legger større vekt på helse og sikkerhet ved arbeidsplassen. Klubben forpliktes nå til årlige drøftinger om arbeidsmiljø hvor nå også klubbenes tiltak som innebærer overvåking og kontroll av spillere skal drøftes, i tillegg skal klubbene inkludere spillerne i beslutninger om utstyrsavtaler og endringer på arbeidsplassen, og dette skal dokumenteres i protokoller.


Mental helse og individuell oppfølging: For å imøtekomme arbeidstakernes mentale helsebehov, skal arbeidsgiver årlig tilby hver arbeidstaker en individuell samtale. I tillegg kan ansatte når som helst be om tilrettelegging av oppfølging, som nå blir en permanent del av klubbens ansvar. Klubbene må synliggjøre hvem som er kontaktperson for mentale helseutfordringer, noe som bidra til å senke terskelen for støtte og oppfølging.


Forbedret likestilling og tilrettelegging for svangerskap: Som en del av det økte likestillingsfokuset i avtalen, skal arbeidsgivere som ansetter kvinnelige idrettsutøvere tilby en oppfølgingsplan for svangerskap og barsel, utarbeidet i samarbeid med den ansatte. Planen kan tilpasses arbeidstakerens behov gjennom hele svangerskaps- og barselperioden. Dette vil potensielt kunne gjøre det mye tryggere for utøver under svangerskapsperioden, samt at veien tilbake til jobb kan bli vesentlig enklere.


Disse forbedringene markerer et betydelig steg i arbeidet med å sikre idrettsutøvernes rettigheter og arbeidsforhold. Gjennom oppdateringer som omfatter både det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet, understreker avtalen viktigheten av trygge og rettferdige arbeidsforhold i idretten.


Henvendelser:

Kristoffer Vatshaug - mobil: 476 44 400 / epost: kristoffer@niso.no

Comments


bottom of page