Onsdag 15. januar skal de norske håndballgutta i aksjon for første gang under VM, som delvis spilles på hjemmebane. Norge er ikke blant favorittene, allikevel kan de være med å kjempe om medaljeplassene. Men håndballgutta må se seg nødt til å spille enda et mesterskap uten stjernespilleren, Gøran Johannessen.
Tekst: Julie Nicolaisen
Han en av Norges mest profilerte håndballspillere på herresiden, og står midt i en krevende skadeperiode etter å ha røket akillessenen for andre gang. Selv om han er ute av spill, er han fortsatt en viktig stemme i håndballmiljøet og en inspirasjon både på og utenfor banen.
Skaden har hindret Johannessen fra å delta i det kommende håndball-VM, men han er fast bestemt på å komme tilbake sterkere enn noen gang. Mens rehabiliteringen pågår, reflekterer han over karrieren, støtter lagkameratene og balanserer rollen som styremedlem i NISO og fullføringen av mastergraden sin.
– Det er ikke så vanskelig å motivere seg til et comeback. Håndball er det gøyeste jeg vet, og det å stå utenfor er kjedelig, forteller stjernespilleren fra Stavanger.
Motivasjonen til et comeback
For mange kan langtidsskader true både motivasjonen og selvfølelsen. For Johannessen er det imidlertid ingen tvil om hva som driver ham fremover.
– Det som er utfordrende, er å trene med høy kvalitet over tid, spesielt når den treningen man gjør ikke er det man driver mest med til vanlig. Jeg vil vise for meg selv at jeg kan komme tilbake i en enda bedre fysisk utgave av meg selv.
Han forteller at han i skadeperioden har frigjort mer tid til å se mer håndball, både på sitt eget lag, Kolstad, og klubbhåndball generelt. Det har også vært viktig for ham å fortsatt vise seg selv, og laget, at han fortsatt er en del av enheten. Det å ta del i det sosiale utenfor banen har vært svært viktig.
Å miste VM på hjemmebane
Håndball-VM 2025 blir en unik opplevelse, med Norge som delarrangør. Johannessen må se dette mesterskapet fra sidelinjen, men det er ikke noe han lar prege hverdagen.
– Det er ikke noe jeg tenker så veldig mye på egentlig. Jeg har god øvelse i å gå glipp av mesterskap, blant annet OL. Det er selvfølgelig noe spesielt å spille på hjemmebane, men mitt fokus ligger på rehabilitering og trening. Jeg får trøste meg med at jeg fikk spille gruppespill i EM 2020 i Trondheim, sier Kolstad-spilleren bestemt.
En skadeperiode gir tid til ettertanke. For Gøran har dette vært en anledning til å reflektere over karrieren og hva fremtiden kan bringe.
– Det er en kontinuerlig tanke at karrieren ikke varer evig. I mitt hode har det hele tiden vært at det er jeg som skal ta det valget, men med slike skader åpner det seg et mulighetsrom som sier at kroppen kanskje sier stopp før hodet. Derfor har jeg et delmål i denne perioden, nemlig å bli ferdig med mastergraden min, forteller han.
Læring gjennom NISO
Som styremedlem i NISO har han også fått et bredere perspektiv på spilleres rettigheter og kontraktsvilkår.
– Det har gjort meg mer bevisst på hvilke rettigheter jeg har under kontraktsvilkårene, og hva jeg har krav på. Denne kunnskapen gir mer ro, slik at jeg kan fokusere på trening og hverdagsplanlegging.
Til tross for utfordringene er Johannessen optimistisk og målrettet. Han har ingen planer om å gi opp, og både Kolstad og norsk håndball kan se frem til å få ham tilbake – sterkere enn noen gang.
– Norge er ikke blant favoritter, men et lag som kan – dersom alt går deres vei – ta medalje. Danmark er nok naturlige favoritter igjen.
Det mener tidligere landslagspiller og nestleder i NISO, Karoline Dyhre Breivang. Hun er en av Norges mest meritterte håndballspillere gjennom tidene. Med 305 landskamper, har hun vært en sentral figur i norsk håndballs suksesshistorie.
Breivang kjenner godt til følelsen av å spille mesterskap på hjemmebane. Håndballjentene spilte EM på hjemmebane i 2010, hvor Karoline var med og vant hele mesterskapet, etter en 5-målsseier over Sverige i finalen.
– Det er noe spesielt å vinne mesterskap på hjemmebane, sier den tidligere bakspilleren.
Dekorert ekspert
Hun forteller at en eventuell gullmedalje i VM på hjemmebane for håndballgutta, vil bety mer synlighet og at det forhåpentligvis motiverer flere gutter som ønsker å spille håndball.
– Alt må klaffe, men det er en tøff vei frem dit. Sverige eller Spania skal slås i hovedrunden og i en evt. kvartfinale vil man møte Tyskland eller Danmark (henholdsvis sølv og gull fra OL).
Dyhre Breivang la selv opp som håndballspiller i 2017, og kan se tilbake en karriere bestående av blant annet OL-, VM- og EM-gull. Hun er en av de mest dekorerte håndballspillerne gjennom tidene. Og med et brennende engasjement og hennes enorme kunnskap, har hun blitt en svært viktig ambassadør for norsk håndball. Ikke overraskende har hun vært ekspertkommentator flere ganger under kvinnenes mesterskap. Hun blir også å se som ekspertkommentator på flere av kampene under VM på hjemmebane.
– Portugal er et godt lag, Brazil et litt uortodokst lag, mens USA skal Norge slå ganske greit. Det aller viktigste er å ha fokus på seg selv og være nøyaktig i hver eneste kamp, forteller Breivang om hva hun tror blir de største utfordringene i gruppespillet.
To store utfordringer for Norge
Som håndballnasjon har Norge etablert seg som en sterk aktør på verdensscenen, men selv for de beste lagene er det utfordringer som må overvinnes. Gøran Johannessen peker på to sentrale faktorer som kan påvirke Norges innsats i gruppespillet.
– Norge står overfor to utfordringer slik jeg ser det. Det er presset med å spille på hjemmebane, noe man skal nyte, men som for enkelte kan oppleves som et eksternt press for å prestere. Det andre er kampen mot Portugal, som blir nøkkelkampen for en enklere vei i mellomspillet, sier han.
Hjemmebanefordelen som drivkraft
Spille på hjemmebane gir ofte ekstra energi, og Johannessen er klar på at det norske publikummet kan bli en avgjørende faktor.
– Jeg tror det vil gi en veldig stor boost for moralen under mesterskapet. Det er noe eget å ha tusener av tilskuere som er på din side. I jevne kamper har tilskuerne en vesentlig faktor i hvilken vei en kamp kan bikke, forklarer han.
Forberedelser og form
Forberedelsene til VM er en nøkkel til suksess, og Johannessen trekker frem betydningen av kamper i forkant.
– Jeg tror spillerne i Norge er bedre stilt enn i fjor, da man gikk lenger tid uten håndball. I skrivende stund har jeg bare sett kampen mot Egypt, og der så jeg konturene av noe som kan bli veldig bra, med forbehold om at man spiller seg i form i løpet av treningsturneringen i Spania, sier han optimistisk.
Når det kommer til hvem Norge må slå for å nå toppen, er Johannessen ikke i tvil om hvem som leder an.
– Danmark er og blir den store favoritten under VM. De er regjerende mestre, har dobbel dekning på alle posisjoner, og har stjernespillere i nøkkelposisjonene. Det blir en tøff utfordring å slå dem, men alt kan skje i et mesterskap, understreker han.
Lykkeønskninger til lagkameratene
Selv om Johannessen må følge mesterskapet fra sidelinjen, er støtten til lagkameratene sterk.
– Masse lykke til! Jeg gleder meg til å følge dere hele veien, avslutter han med et smil.
Mot et mesterskap med forventninger
Med et sterkt lag, hjemmebanefordel og solid støtte fra det norske publikummet, står Norge godt rustet for VM. Men presset og utfordringene vil være til stede. For Gøran Johannessen er det en selvfølge å heie frem laget, både som en del av håndballfamilien og en engasjert tilskuer.
Norge spiller med nye drakter med, blant annet med regnbuefarger. Et tydelig standpunkt fra NHF og landslagene. FOTO: Chris Casp/AssistCo
Nye drakter med regnbuefarger: Et tydelig standpunkt fra NHF og landslagene
Både herre- og kvinnelandslaget i håndball stiller i VM med drakter som synliggjør Pride-flagget. Dette markerer Norges klare støtte til mangfold og inkludering, også utenfor pridemåneden. Kvinnelandslaget tok i bruk disse draktene allerede under EM-mesterskapet i desember 2024
Ola Hoftun Lillelien, kaptein på Drammen Håndballklubb og tidligere juniorlandslagsspiller, har markert seg som en sterk stemme for inkludering i idretten. Som åpent homofil har han delt sine erfaringer og utfordringer, og hans engasjement har inspirert mange både på og utenfor håndballbanen.
– Jeg ble veldig glad da jeg så draktene. Det har vært mye arbeid for å få dem godkjent, noe som viser at det fortsatt er en lang vei å gå i det europeiske håndballforbundet
Draktene er ikke bare et symbol for LHBTQ+-samfunnet, men en tydelig påminnelse om håndballens verdier.
– Forbundet viser at de mener alvor. Det handler om mer enn Pride-måneden – det er et sterkt signal om inkludering og støtte til alle, uansett legning eller bakgrunn, understreker han.
Hva det betyr for unge spillere
Å se forbilder spille med regnbuefarger kan ha en stor effekt, spesielt på de som trenger det mest.
– Mange unge spillere kan føle seg mer sett og inkludert. Det er en viktig påminnelse om at alle har sin egen historie og utfordringer. Håndball skal være et fristed der alle kan være seg selv, forteller Lillelien.
– Det er dødskult å spille på hjemmebane. Jeg håper både publikum og gutta klarer å nyte det og bruke energien til å løfte laget enda høyere.
Danmark pekes ut som den sterkeste konkurrenten:
– Danmark er favoritter i mine øyne, men på hjemmebane kan alt skje. Publikum må møte opp og heie gutta frem, avslutter Lillelien.
Her er oversikt over kampene i VM:
Slik spilles VM i Norge:
Comentarios