Magnus Moan har vunnet gullmedalje i både OL og VM, er historisk som medaljevinner i syv strake VM og har prestert i på toppnivå i en årrekke som kombinertutøver. Nå er han i gang med ny karriere etter idretten – en overgang Moan beskriver som svært tøff. – Når du har holdt på med kombinert i 20 år, så var det en skummel tanke å skulle gjøre noe annet, sier Moan.
Moan har nylig vært gjennom innspilling av Mesternes Mester, og ble presentert på kick-off i Trondheim 1. oktober, selv om han allerede har vært i ny jobb noen uker. Moan skal lede Trondheims-avdelingen til JKS. Selskapet er dansk, men har drevet i Norge siden 2015 innen rekruttering.
- Jeg trives veldig godt – og jobber i et spennende miljø som interesserer meg, sier Moan.
NISO-leder, Joachim Walltin, var blant deltakerne som var tilstede på samlingen i Trondheim. Walltin har mange positive erfaringer fra samarbeid med Moan – og var sikker på at han ville være attraktiv i arbeidslivet.
- Jeg kjenner Magnus blant annet fra styrearbeid i NISO, fra samlinger med Idrettens karrieresenter og som lederskikkelse på kombinertlandslaget. Han har gått foran for å fremme individuelle utøveres rettigheter både i kombinert, men også i andre idretter. Han har veldig mange gode egenskaper og jeg er sikker på at Magnus kommer til å få en fin karriere også etter idretten, sier Walltin.
Moan har vært styremedlem i NISO siden 2015. En av sakene han har vært mest opptatt av er overgangen til ny karriere etter idretten – en overgang han selv beskriver som vanskelig.
- Mange snakker om at det å være toppidrettsutøver, er som å leve i en "boble". Det stemmer. Som utøver har man trygghet på at man er god på det man driver med og hverdagen er i stor grad tilrettelagt. Når man da plutselig skal over i noe helt annet, som man ikke vet mye om, så er det noe jeg opplevde som skremmende. Det er garantert mange andre utøvere som sitter med den samme følelsen.
Idrettens karrieresenter (IKS) er et samarbeid mellom NISO og Norges Fotballforbund, der fokuset er å gjøre overgangen til ny karriere etter idretten enklere. Moan er en av mange utøvere som har benyttet tilbud gjennom IKS.
- Det er veldig hyggelig, men ikke overraskende, at Magnus lykkes også etter idrettskarrieren. Han er en veldig reflektert og ressurssterk person, som har mange kvaliteter jeg vet er ettertraktet i arbeidslivet, sier Karianne Stensen Gulliksen, som er leder av Idrettens karrieresenter.
IKS tilbyr blant annet individuelle karriereveiledning, kurs, hjelp til skriving av CV og intervjuforberedelser.
- For meg var det veldig positivt og inspirerende med oppfølging fra Karianne og Idrettens karrieresenter. Den jobben som gjøres der er viktig for å forberede og motivere utøverne til ny karriere etter idretten, sier Moan.
Over 200 utøvere har fått karriereveiledning gjennom IKS og NISO. Nå ser man også at flere og flere er på vei ut i arbeidslivet.
- Vi har fokus på å møte utøverne der de er i livet. Noen er unge og trenger hjelp til å kartlegge interesser, finne ut av utdanningsinstitusjoner og legge en plan for et lengre løp. Andre nærmer seg slutten av karrieren og trenger jobb. Vi forsøker så godt vi kan å imøtekomme alle utøverne med deres ulike behov og ønsker, sier Stensen Gulliksen.
Comments