top of page

Fokus på en tryggere idrettskarriere for kvinner

NISO har som formål å sikre idrettsutøvere best mulige betingelser og vilkår for utøvelsen av sin idrett, da er det også selvsagt å arbeide for at utøvere som ønsker å bli gravid skal kjenne på en trygghet i det valget, både for seg, sin kommende familie og videre karriere.


Tekst: Kristoffer Vatshaug, forbundsleder

Foto: Julie Nicolaisen, SoMe- ansvarlig

Selv om svangerskaps- og barselsrettighetene i Norge har kommet langt er det fortsatt mye som gjenstår for kvinnelige idrettsutøvere.

 

I løpet av høsten 2024 skal det arbeides medvesentlige rammer for idrettsutøvere som både direkte og indirekte påvirker fokuset og arbeidet med kvinnehelse.

 

• I september starter et revisjonsarbeid av standardkontraktene i Norsk fotball

• I oktober skal det forhandles om ny overenskomst for norsk idrett.

 

Gjennomsnittsalderen i Norsk toppserie, fotball, har i løpet av de siste 11 sesongene ligget relativt stabilt og er samlet ca. 23 år* Førstegangsfødendesgjennomsnittsalder i Norge i 2023 var 30,2 år.**

Om vi ser til håndballen og gullvinnerne fra sommerens OL så var gjennomsnittsalderen i det laget 32,5 år.*** Det er lett å se forskjellen her, men hvorfor er det slik?

 

NISO kommer til å sette større fokus på kvinnehelse og rettigheter fremover Vi vet at det mangler kompetanse både i utøvergruppene, men også i sportslig og administrativ ledelse rundt om i Norsk idrett. Vi mener at verktøykassa bør utvides og utøvernes mulighet til å «fryse kontrakten» ved graviditet er ett av disse verktøyene.



Å «fryse kontrakten» kan innebære en tryggere hverdag for alle og særlig den viktigste parten her, utøverne. NISO mener dette kan være en god løsning samtidig som vi er opptatt av at dette må forankres godt om det skal kunne tilbys som løsning. Et annet viktig element i dette arbeidet er respekten for utøverne i denne fasen av livet.


Alle vil oppleve svangerskaps- og barseltiden forskjellig, mange historier om kvinners tilbakekomst til idretten etter fødsel gir ikke godt nok rom til helheten - det gjør at det oppstårkrav og forventninger som utøverne opplever som urimelige. Dessverre kommer ikke historiene om kvinners utfordringer rundt tilbakekomst til idretten godt nok frem, ofte fordi utøverne kan føle på skam, det er akkurat derfor kvinnehelse er viktig for NISO. I sum så kan vårt fokus settes opp slik:

 

1. Likestilling og inkludering: Det er viktig at kvinner får de samme mulighetene som menn til å kombinere karriere og familie. Ved å sikre at gravide kvinner kan fortsette å utøve idrett på en trygg måte, støttes likestillingen innen sporten. Dette sender også et signal om at kvinnelige idrettsutøvere ikke må velge mellom karriere og familie.


2. Helse og sikkerhet: Å legge til rette for gravide idrettsutøvere handler også om å sikre deres helse og velvære. Med riktig tilrettelegging kan gravide kvinner fortsette å være aktive, noe som er gunstig både for mor og barn. Uten tilrettelegging kan de bli utsatt for unødvendige helsefarer, enten ved å trene på en utrygg måte eller ved å føle seg tvunget til å avslutte sin karriere.


3. Karrierebeskyttelse: Gravide idrettsutøvere risikerer å miste inntekt, sponsorer, og andre karrieremuligheter hvis det ikke legges til rette for dem. NISO arbeider for å beskytte kvinners karrierer og sørge for at de kan komme tilbake til sporten etter fødselen uten å miste sin posisjon eller muligheter.


4. Kulturell endring: Det er også et spørsmål om å endre kulturen i idretten til å være mer familievennlig og inkluderende. Ved å fremme politikk og praksiser som støtter gravide kvinner, kan idrettsverdenen bidra til å normalisere ideen om at det er mulig å kombinere en toppidrettskarriere med familieliv.


 

NISO ser på dette som en naturlig del av arbeidet med å sikre gode vilkår for alle utøvere, uavhengig av kjønn. Dette fokuset er en del av en bredere innsats for å forbedre forholdene for kvinnelige idrettsutøvere og støtte dem gjennom alle livets faser.

 

 

Kilde:

 

Comments


bottom of page